Friday, 4 April 2014

Persediaan Bersalin: Apa Yang Perlu Ada Dalam 'Hospital Bag'?



Assalamualaikum semua..entry malam ni nak cerita mengenai tentang persiapan bersalin..Almaklumlah..Eyda ni pun dah tak lama dah nak bersalin..Tunggu masa saje ni..Hehehe..Due Eyda 29-April-2014 ni..Tapi persediaan haruslah dibuat awal-awal lagi..Tak gitu ?

Okey , sebaiknya, Hospital Bag perlu disediakan seawal 28th week (7 months).
Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.




MOMMY'S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin - 2 pasang
6. Kain batik - 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar
Untuk dipakai ke tandas
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas
Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk
14. Air zam zam
15. Foods & drinks
Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik
Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump
Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang
21. Sweater
22. Beg khas
Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital
23.Supplement SHAKLEE of Course ! (Set Berpantang : VITALEA - BCOMPLEX - VITA C - OSTEMATRIX - ESP)




DADDY'S


1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi
Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri
4. Kain pelikat
5. Snacks





BABY'S

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi
To keep baby feeling secured and warm
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon
To keep baby warm
10. Burp clothes



************************************************************************************************



Okay setakat ini sahajalah dulu entry kali ni.Doakan Eyda selamat bersalin nanti ye :)
Assalamualaikum semua :D

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee boleh hubungi Eyda di :

SID 892528
Sms/Whatsapp 01112909545

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik