Sunday, 30 August 2015

Tips Elak Sembelit Ketika Pantang

Assalmualaikum semua ! Selamat Berhujung Minggu 😊😊

Harini Eyda nak story mengenai cara ataupun tips nak elak dari terkena sembelit ketika berpantang.

Wuuu ngerikan kalau terkena sembelit ? Eyda pernah kena masa bersalinkan anak 1st dulu.Adoi memang tak boleh nak story lah..Berdrama air mata dalam toilet tau.Sanggup tu tak makan dulu sebab taknak membuang sebab takut sembelit.Alih-alih kena jugak 😂😂.


Sembelit dengan ibu berpantang memang tak dapat dipisahkan.Ibarat irama dan lagu.Ececehh haha takde kena mengena pun 😝😝.Tapi itulah nak diceritakan,siapalah yang tak pernah kena tu,memang untunglah kamu.


Okey so sekarang Eyda nak share dengan korang semua tips untuk mengelakkan terkena sembelit ketika berpantang.


#1 MINUM AIR KOSONG/PUTIH BANYAK-BANYAK


Kalau ikut petua orang-orang dulu atau orang tua-tua ,memang tak kasi kita minum banyak air sebab takut luka kat bawah tu lambat kering.

Tapi anda tahu tak, kita sangat perlukan air yang banyak ketika pantang supaya najis kita lembut dan tak sembelit semasa pantang kerana badan kita kekurangan nutrisi yang mana boleh menyebabkan terjadinya sembelit.

So lepasni WAJIB MINUM AIR KOSONG/MASAK banyak-banyak ketika berpantang okey !


#2 MAKAN BUAH - BUAHAN/SUMBER FIBER

Salah satu terjadinya sembelit ketika pantang ni,adalah akibat kekurangan FIBER/SERAT.

So untuk mengelakkan sembelit,anda boleh mengambil buah-buahan,tapi tak semua sesuai untuk ibu berpantangkan.Kena pilih jugaklah.

Antaranya ialah PISANG,EPAL, dan lain-lain.

Selain tu boleh cuba juga BUAH LIMAU @ Sunkist.Selain bagus untuk melawaskan,ianya juga bagus untuk mempercepatkan luka pulih.Jadi anda boleh cuba mengambil buah oren ketika sedang berpantang sekiranya anda terkena sembelit.

Tapi janganlah terlebih ambil pula 😂 Nanti tak larat nak ke tandas & kesian baby terkena sekali hehe.


#3 AMBIL ALFALFA COMPLEX & OSTEMATRIX

Gandingan terbaik 2 vitamin ni.Memang HIGHLY RECOMMENDED untuk ibu berpantang tau.

Alfalfa Complex selain mempercepatkan kecutan rahim selepas bersalin,ianya juga amat bagus dalam melawaskan sistem pencernaan.Maknanya takdelah kita rasa sebu je perut sebab tak membuangkan.

Ostematrix pula, berperanan sebagai melembutkan najis.Memang sangat best si Ostematrix ni.Senyum lebar je nak masuk toilet kalau nak membuang.Smooth & steady ja.Haha

Ini realitu tau,sebab Eyda sendiri rasai masa bersalinkan anak ke2 & ke3..Anak pertama memang tak sempatlah.Tak kenal Shaklee lagi time tu.Hehe


Selain tu,Alfalfa Complex juga bagus untuk masalah keputihan.Kalau dulu Eyda ada masalah keputihan teruk tau,but since konsisten makan Alfalfa lepas bersalinkan anak ke2 & ke3 memang keputihan dah takde.Sangat-sangat selesa.

Ostematrix pula bagus untuk kita after berpantang dan menyusu baby,ia menghilangkan lenguh-lenguh badan,sengal-sengal tulang tau.Bangun malam nak menyusu baby pun tidaklah rasa penat,sakit-sakit badan memang takdelah.

Oh 1 lagi lupa nak story,masa pantang anak ke2 & ke3 tu,alhamdulillah badan takde rasa berangin/masuk angin.Sebab konsisten makan Alfalfa Complex.Alfalfa Complex ni dia singkir segala kotoran,angin dalam badan ni.Selain tu,ianya juga berfungsi sebagai MILKBOOSTER tau.Tak sabar nak bersalin yang ke4 ni pula 😊 Kali ke3 berpantang dengan Set Berpantang Shaklee 😊

Jadi kepada ibu-ibu diluar sana yang sedang menunggu masa nak bersalin tu,memang Eyda highly recommended lah ambil Alfalfa Complex & Ostematrix ni yang mana ada dalam Set Berpantang/Bersalin Shaklee ni.

Dijamin memang akan berpuas hati
Macam biasa kalau nak order boleh hubungi Eyda ya ! :)



Saturday, 29 August 2015

Giveaway Wallet By Opzzpinky

http://www.opzzpinky.my/2015/08/giveaway-wallet-by-opzzpinky.html?m=1


Assalamualaikum..Bismillah 😊 Jom support dan join giveaway by Oppzzpinky 😊.Boleh klik banner for more info ya.

Giveaway By Ena 1.0

http://www.aeinnamusa.com/2015/08/giveaway-1.0-by-ena.html?m=1


Assalamualaikum dan Salam Hujung Minggu buat semua 😊.Jom support giveaway pertama sahabat Eyda, Aeinnamusa.com .


Untuk info lebih lanjut boleh klik pada banner di atas okay ! 😚😚




Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com

MERDEKA GIVEAWAY BY Honeyonnee.Com



Assalamualaikum semua 😊😊 Jom join MERDEKDA GIVEAWAY BY Honeyonne.Com .Mana tahu ada rezeki dapat parfume best ! 😘


Untuk lebih info boleh klik pada gambar di atas okey 👌👌


Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com



Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Tips Penyusuan - Tanda Bayi Lapar & Kenyang

Kita sering tertanya-tanya bayi kita laparkah dia? Tidak cukup susukah dia? Kadangkala orang disekeliling kita sering mengasak memberitahu "anak kau tu tak cukup susu" atau "anak kau tu nak susu" (padahal baru setengah jam yang lalu anda menyusukan anak anda.)


Bayi walaupun tidak pandai bercakap lagi (kalau pandai bercakap mesti mak dia pengsan bangun balik dan pengsan semula. hihihi) tapi sebenarnya bayi juga pandai memberitahu apa yang dia mahu berdasarkan isyarat-isyarat perlakuannya.


Tanda-tanda Bayi Mahu Menyusu (Feeding Clues)

1) Membuka mulut dan mencari-cari payudara.

2) Menggerak-gerakkan bola mata sama ada dengan kelopak mata tertutup atau terbuka.

3) Membuat pergerakan atau bunyi menghisap, menjelirkan lidah dan mengecap bibir.

4) Menghisap atau memamah jari, tangan, selimut, kain atau sebarang objek yang menyentuh bibirnya.

5) Menggerak-gerakkan kepalanya ke kiri dan ke kanan.

6) Bayi mengeluarkan bunyi rengekan yang perlahan (soft whimper sounds) atau mungkin menangis.


Tanda-tanda Bayi Kenyang

Pada permulaan penyusuan biasanya bayi menegangkan tubuhnya setelah dapat menghisap dengan baik, tubuh bayi akan beransur dalam keadaan rehat


Kebanyakkan bayi melepaskan payudara ibu dengan sendiri selepas merada kenyang tetapi sesetengah bayi akan terus menghisap dengan perlahan sehingga tertidur.


Beri bayi menyusu di sebelah payudara sehingga habis, sebelum memberikan payudara yang sebelah lagi, supaya bayi mendapat susu akhir (hind milk) yang tinggi dengan lemak yang membantu meningkatkan berat badan bayi dengan cepat.


Untuk mengeluarkan payudara, letakkan jari kelenking ditepi mulut bayi dan tekan sedikit untuk mengeluarkan puting payudara.


Ada ibu-ibu yang masih keliru? Boleh jadikan entry ini sebagai rujukan ya :) Oh ya, ibu-ibu jikalau ada yang nak mencuba Set Menyusu Shaklee boleh hubungi Eyda ok ! :)

In shaa Allah service tip top dan of course kita siap bagi tips-tips penyusuan yang eksklusif lagi tau ! Maklumlah Eyda sendiri memang menyusu badan keempat-empat hero soleh Eyda ! Alhamdulillah 😊


Segala pertanyaan dan info mengenai kesihatan,penyusuan atau apa sahaja boleh contact Eyda okey !



Friday, 28 August 2015

GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com


 
aryshafayyadh.blogspot.com



GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com
Assalammualaikum & Selamat Pagi Uolls

Jom join contest giveaway from aryshafayyadh.blogspot.com . Mana tahu ada rezeki 
Syarat-syarat penyertaan boleh klik pada gambar ya ! 

Thursday, 27 August 2015

12 Cara Untuk Melegakan Mabuk Hamil

Rasa loya atau sakit adalah perkara biasa pada minggu-minggu awal kehamilan. Jom kita lihat tips-tips utama untuk membantu anda menangani masalah mabuk hamil.


1) Makan sedikit tetapi dengan kerap

Perut yang kosong boleh membuatkan mabuk hamil lebih teruk. Makan sedikit dan dengan kerap boleh membantu mengekalkan tahap gula yang stabil. Bawa bersama snek tawar untuk dicuit-cuit sepanjang hari.


2) Makan makanan berprotein tinggi

Makan makanan protein tinggi, dan yang kaya dengan vitamin B, seperti kekacang. Cuba elakkan makanan lazat-lazat yang terlalu pedas, berasid atau lemak, dan makanan goreng. Semuanya mungkin mencetuskan loya.Atau anda boleh mengambil Esp Shaklee.Kaya dengan protein soya BUKAN GMO.Bagus untuk hilangkan mabuk atau alahan semasa hamil.


3) Hidangan sejuk mungkin lebih baik daripada makanan panas.

Bau masakan boleh membawa perasaan loya. Anda mungkin lebih berpegang kepada makanan sejuk sehingga mabuk hamil anda habis.


4) Sarapan Di Atas Katil

Bangun terus dengan perut kosong boleh menyebabkan anda bergegas ke bilik air! Makan snek seperti sekeping roti bakar kering, di atas katil, dan makan perlahan-lahan sebelum turun dari katil.


5) Gunakan Diari Mabuk Hamil

Menjejak bila mabuk hamil anda memuncak, dan bila anda rasa lebih baik, boleh membantu anda untuk mencari masa-masa dalam sehari yang terbaik untuk makan dan minum.


6) Minum di antara waktu makan

Jika anda mendapati sukar untuk menelan cairan, hadkan minuman semasa makan. Jangan lupa untuk minum banyak sepanjang hari, kerana mengekalkan hidrasi adalah penting semasa mengandung.Nak lagi best minum Perfomance Drink Shaklee ! Memang kekal bertenaga,elak badan terhidrat tau.💪💪


7) Banyakkan berehat

Stress dan kelesuan boleh menyebabkan mabuk hamil yang lebih teruk. Pastikan anda banyak berehat dan bersantai apabila anda boleh.Dan anda boleh mengambil B-Complex Shaklee yang mana sangat bagus untuk mengawal emosi ibu ketika hamil dan ianya adalah anti stress ! 😊


8) Bau lemon!

Bau lemon yang dipotong boleh membantu untuk mengurangkan loya anda. Anda juga boleh menambah hirisan lemon kepada teh ais atau air berkilauan dan hirup apabila anda mampu.Bestnya !


9) Minum teh halia

Jika digunakan secara sederhana, halia boleh membantu untuk meringankan loya. Anda boleh membuat teh halia dengan halia yang diparut dan dikupas, atau cuba sirap halia, atau halia dalam bentuk kapsul atau tablet.Nak senang telan je Peppermint Ginger Plus Shaklee.Memang "bestfriend" Eyda tika hamil sebab bukan sahaja bantu ibu hamil hilang dari rasa loya dan perut sebu,malah bagus untuk keluarkan segala jenis angin "kus-kus" dalam badan.


10) Makan multivitamin kehamilan

Mengambil multivitamin kehamilan mungkin membantu mengurangkan perasaan anda loya, walaupun terdapat sedikit bukti untuk menyokongnya. Jika ia tidak berfungsi, sekurang-kurangnya mengambil vitamin ini akan memastikan anda mendapat dos harian asid folik dan nutrien penting lain yang disyorkan.Jika anda mengambil 2biji Vitalea Shaklee ianya mampu memenuhi keperluan nutrisi lengkap untuk tubuh badan anda semasa hamil ! Juga amat bagus untuk elakkan dari masalah Anemia (HB Rendah) & elakkan kelahiran pramatang .


11) Cuba terapi pelengkap

Beberapa terapi pelengkap, seperti urut dan aromaterapi, mungkin boleh membantu anda untuk menangani mabuk hamil. Pastikan anda pilih ahli terapi yang berkelayakan dan berpengalaman dalam merawat wanita hamil.


12) Bersembang dengan kawan-kawan yang memahami.

Kadang-kadang hanya berkongsi bagaimana anda rasa dengan kawan-kawan rapat atau keluarga yang boleh menawarkan simpati dan sokongan mereka, boleh membantu.


Selamat Mencuba dan semoga berjaya menempuhi fasa kehamilan ! 😊 Sekiranya anda berminat untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee boleh hubungi Eyda seperti yang tertera di bawah okey ! 😘



Wednesday, 26 August 2015

B-Complex Shaklee Bantu Tingkatkan Tahap Kesuburan Anda

Bismillah..Assalamualaikum.Ini merupakan entry kedua Eyda.Yang first buat entah kemana hilangnya .Tak apalah..Ujian kesabaran buat Eyda .





Okey untuk entry kali ni,Eyda nak kongsikan tentang kebaikan Bcomplex dan Asid Folik dalam membantu meningkatkan tahap kesuburan.Ramai sedia maklum, kehamilan dan kesuburan saling berkait rapat di mana bahagian dalaman menjadi tahap pengukur kesihatan seseorang.






Formula Bcomplex Shaklee didatangkan khas di mana ia juga adalah kombinasi bersama Asid Folic. Hebat bukan ? Vitamin adalah sangat penting bagi mereka yg merancang untuk hamil dan untuk yang sedang hamil. Sebelum hamil,vitamin ini bertindak untuk melancarkan hormon dan pengaliran darah, disamping meningkatkan lagi tahap kesuburan yang lebih optimum. Bagi yang sedang hamil pula, kekurangan ASID FOLIK boleh menyebabkan kecacatan kepada janin yg dikandung seperti Spina Bifida.Jadi, dengan vitamin BComplex Shaklee, anda-anda yang sedang TTC (Trying To Conceive) dicadangkan untuk mengambil sebiji sehari seawal 6 bulan dalam tempoh merancang kehamilan. In shaa Allah. 



Sebagai hamba Allah, kita perlu berikhtiar untuk mendapatkan sesuatu perkara dan seterusnya meletakkan pergantungan dan bertawakal kepada Allah.


" Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberi rezeki kepadanya tanpa disangka-sangka. Dan barangsiapa bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakinya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu"
- Surah At-Talaq. Ayat 2-3


Belum cuba belum tahu bukan? Lagi rugi kalau kita tidak mencuba kerana kita TIDAK BERUSAHA.





Kerana itu juga, di dalam Set Kesuburan Shaklee, selain vitamin B-complex adalah penting diambil bersama-sama dgn Gla Complex, Esp, Alfalfa Complex, Vita E Complex, Vitalea (Multivitamin), Vita C & Zinc Complex.Selain vitamin B-complex, vitamin lain yang perlu diambil juga mempunyai fungi dan keperluan masing-masing yang mana ianya saling melengkapi untuk satu sama lain untuk memenuhi keperluan tubuh badan anda .

Gabungan beberapa vitamin penting ini berfungsi untuk menambahkan tahap kesuburan suami isteri dan sekaligus meningkatkan tahap peratusan kehamilan dan kebolehan untuk mengandung . Vitamin-vitamin ini sangat mustahak untuk melengkapkan kekurangan zat pada tubuh dan mengoptimumkan fungsi pembiakan  dan tubuh secara keseluruhannya.






1) Vitalea (Multivitamin)
Multivitamin lengkap untuk keperluan badan.Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.Kekurangan vitamin penting boleh menjejaskan kualiti sperma lelaki dan telur wanita atau ovum.





2) Esp Soy Protein
Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan dan proses pembentukan janin. Protein yang tidak mencukupi dalam badan pula akan mengganggu kualiti sel pembiakan lelaki dan wanita. Bagi individu yang mempunya masalah sel telur ovum yang tidak matang, sedikit, kecil dan tidak sihat,  disarankan mengambil ESP sebagai sumber protein. Ramai yang tersalah sangka yang ESP ni hanya untuk isteri, tapi sebenarnya suami pun boleh ambil. Tapi dalam kes ini, biar isteri sahaja yang ambil. Suami ada vitamin khas yang lain.





3) Vita C
Membantu proses menghasilkan atau sintesis hormon seks dan kesuburan.





4) B-Complex
Memberi rasa tenang dan rilek serta menghindarkan stress. Seperti yang kita sedia maklum, tubuh dan otak stress menjadi antara  faktor penghalang untuk kehamilan terjadi. Jadi disinilah B-Compleks memainkan peranannya untuk menenangkan minda yang tertekan sekaligus meningkatkan peluang kehamilan.

*ESP, Vita-Lea, B-Comp & Vit-C adalah Vitamin Asas yang utama untuk kesihatan badan.





5) Vita E Complex dengan Selenium
Terkenal sebagai “vitamin seks”. Menggalakkan pembentukan sel-sel baru (termasuk RNA & DNA). Juga berkhasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.





6) Zinc Complex
Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, mengekalkan kuantiti sperma, dan paras testosterone yang bersesuaian. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi suami akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, low count sperm dan penyakit prostat. Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.






7) Alfalfa Complex
Sangat baik diamalkan oleh wanita, membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah).





8) Gla Complex
Sangat baik diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur atau sakit sebelum haid (PMS). GLA (Gamma Linolenic Acid) ini dapat bantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai “Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)“. Mukus ini berfungsi untuk melindungi dan memudahkan sperma berenang ke ovum dengan lancarnya. Ia juga menyediakan medium yang subur untuk beberapa jangkamasa yang agak lama iaitu 4-5 hari yang sekaligus memberi peluang untuk si isteri mengandung walaupun seks dilakukan selepas waktu subur.





Berdasarkan kepada fungsi-fungsi supplemen yang Eyda senaraikan diatas nampak tak bahawa setiap vitamin di atas memainkan peranannya yang unik untuk membantu melonjakkan tahap kesuburan kita?
Ramai yang telah menghubungi Eyda, menyatakan hasrat untuk mencuba Set Kesuburan Shaklee ini kerana bukan sahaja semata-mata  untuk kesuburan malah membantu dari punca masalah kesihatan yang membantutkan kesuburan itu sendiri.Kiranya ia membantu dari puncanya.
Lagi sekali Eyda ingin cadangkan agar kedua-kedua suami isteri perlu mengambil supplemen tambahan ini kerana lelaki juga mungkin menjadi punca utama mengapa wanita iaitu si isteri tadi sukar mengandung. Apabila kedua-dua berada ditahap yang optimum barulah lebih mudah kehamilan terjadi. Apa-apa pun tidak salah kita berikhtiar dan berusaha.
Dan bagi pasangan yang dah cuba pelbagai cara dan produk lain namun belum berhasil, Eyda sarankan agar anda mengambil Set Kesuburan Lengkap Shaklee. Lebih menyeluruh dan lengkap. Mungkin badan kita sendiri kekurangan vitamin lain yang tidak kurang pentingnya yang ada dalam multivitamin Vita-lea, dan Vita-C.
Jangan pernah putus harap dan teruskan berusaha, mana tahu dengan ikhtiar ini, doa dan izinNya anda juga akan mendapat cahaya mata comel yang diidam-idamkan. 

Jika sudah positif nanti, boleh mula ambil Set Kehamilan Shaklee untuk ibu mengandung dan Set Berpantang Shaklee selepas bersalin.Lagipula, kebanyakkan produk dalamnya pun lebih kurang sama saja jadi hanya tambah apa yang kurang.





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Kesuburan Shaklee, bolehla hubungi Eyda seperti yang tertera di atas .In shaa Allah kita akan cadangkan dan guide yang terbaik untuk anda mengikut keperluan dan masalah anda .

Monday, 24 August 2015

Merawat Panau Dengan Set Panau Shaklee

Panau merupakan masalah biasa terjadi di kalangan remaja. Tetapi masih boleh terjadi pada orang dewasa juga. Bila ada panau ia melibatkan keyakinan diri, lebih-lebih lagi perempuan. Kalau di badan tu memang boleh cover, tapi kalau di muka? Mana nak sorokkan peta putih dimuka?

Dengan Shaklee , masalah panau boleh di atasi .In shaa Allah :) . Panau kerap berlaku pada mereka yang kekurangan zat nutrisi, mereka yang mengambil ubat-ubatan seperti steroid sistemik dan immunisuppressant dan mereka yang berpenyakit peluh berlebihan (hyperhidrosis). Kawasan tropika dengan suhu dan kelembapan tinggi turut mendorong gejala panau.


Rupanya dengan Shaklee pun, masalah panau boleh di atasi ye. Panau kerap berlaku pada mereka yang kekurangan zat nutrisi, mereka yang mengambil ubat-ubatan seperti steroid sistemik dan immunisuppressant dan mereka yang berpenyakit peluh berlebihan (hyperhidrosis). Kawasan tropika dengan suhu dan kelembapan tinggi turut mendorong gejala panau.


Panau ialah tompok-tompok putih yang tumbuh disekitar bahagian tubuh yang aktif berpeluh seperti pipi, kulit kepala, belakang leher dan belakang badan. Ia lebih ketara kelihatan jika penghidap berkulit gelap. Panau bukan hanya menganggu penampilan diri malah ia menimbulkan gatal-gatal pada bahagian tersebut terutamanya ketika berpeluh.

Panau disebabkan jangkitan sejenis kulat yang dipanggil Malassezia. Ia bukan penyakit berjangkit dan tidak membahayakan tetapi tindakbalas kimianya menyebabkan warna pigmentasi kulit berubah. Sebab itulah kesan tompok-tompok putih terhasil. Terdapat juga panau yang berwarna pink, kemerahan dan perang bergantung pada individu





Banyak juga kaedah merawat panau seperti mendapatkan rawatan dari doktor atau secara tradisional. Namun, anda juga boleh mengamalkan supplement berikut untuk merawat serta mencegah panau dari berulang kembali.


1. Garlic Complex: merupakan antibiotik semulajadi yang sangat berkesan dan dapat menghalang kulat dari tumbuh dan merebak pada kulit.



2. Alfalfa Complex: bertindak sebagai anti kulat dan memperbaiki keadaan kulit dengan berkesan serta anti radang.




3. Vitamin C Shaklee: membantu meningkatkan sistem pertahanan tubuh untuk melawan jangkitan kulat.

InsyaAllah vitamin-vitamin ini selamat & membantu mengatasi masalah jangkitan kulat pada kulit. Apa kata anda cuba ikhtiar dengan Shaklee, insyaAllah bukan setakat masalah panau dapat di atasi, tetapi dapat pula bonus kulit lebih sihat dan berseri.:)


Sekiranya anda ingin mencuba Set Panau ni,boleh direct contact Eyda okey :)

Eyda Sukiman
SID 892528
SMS/Whatsapp 01112909545
IG : @Setkurusbyeyda
Mummyhealthyvitastore.blogspot.com


Sunday, 23 August 2015

ESP Shaklee Non Gmo

Esp Shaklee

Assalamualaikum semua..

Seringkali Eyda diajukan persoalan,

"soya ok ke?" ,

"Bolehke ambil soya?" ,

"Bukanke tak elok ambil soya?" atau

"soya bukan memudaratkan ke?".

Sabar...sabar ye semua. Cuba selidiki dahulu apakah yang dikatakan soya yang tidak baik dan soya yang baik untuk kesihatan.

Soya sebenarnya mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Yang penting adalah cara penghasilan soya tersebut. Soya yang bagus adalah soya yang tidak di expose kan kepada haba kerana ini boleh mematikan sehingga 50% nutrisi asal soya tersebut. Ini merupakan salah satu ciri soya yang terbaik.


Persoalannya : Adakah soya baik untuk kesihatan??


Tahukah Anda?


Namun anda haruslah pandai memilih dan bezakan sumber soya yang mana bagus untuk kesihatan anda dan mana yang tak bagus :) Dan anda perlu memastikan anda memilih soya yang berkualiti agar khasiatnya dapat kita nikmati. Ada7 kriteria yang anda perlu pertimbangkan apabila mencari makanan / minuman / supplement yang berasaskan soya.

✔ Kacang soya tersebut perlulahtumbuh secara semulajadi dan organik

✔ Kacang soya tidak dihasilkan secara genetik (non-GMO)

✔ Soya protein tersebut mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan

✔ Semasa proses penghasilan soya isolate, soyflakes yang terdapat pada soya perlulah dibersihkan dengan air, dan bukan alkohol kerana alkohol membunuh kandungan isoflavones sehingga 88%

✔ Bahan anti-thyroid dan anti-growth perlulah disingkirkan

✔ Proses penghasilan soy protein sebaiknya tidak melibatkan pemanasan kerana suhu tinggi memusnahkan 50 % asid amino

✔ Soy isolate itu perlu ditambah dengan unsur kalsium untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut.




Bagaimana ESP Shaklee dikatakan semulajadi?

✔ Kacang soya tumbuh secarasemulajadi dan organic

✔ Kacang soya tidak dihasilkan secara genetik (Non-GMO)

✔ Esp Shaklee mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan

✔ Soyflakes yang terdapat pada soya dibersihkan dengan menggunakan air dan bukan alkohol kerana alkohol membunuh kandungan isoflavones sehingga 88 %

✔ Bahan anti-thyroid dan anti-growth telah disingkirkan

✔ Soya protein ini dihasilkan tanpa melibatkan pemanasan kerana suhu tinggi memusnahkan 50% asid amino

✔ Soya isolate ditambahkan dengan kalsium untuk meneutralkan kembali serbuk soya.

 

Seeloknya pilihlah sumber soya yang BUKAN GMO (Non-Gmo Soy). Dan sudah semestinya Esp Shaklee merupakan Non-Gmo Soy !




Dilengkapi Asid Amino

Istimewanya Esp Shaklee kerana ia merupakan sumber protein soya terbaik.Perbezaan mengambil Esp Shaklee dan protein dari sumber makanan adalah Esp Shaklee sendirinya membolehkan tubuh mensintesis protein tersebut kerana dilengkapi semua asid amino, manakala sumber protein dari daging dan lain-lain perlu digabungkan dengan sayuran dan kekacang untuk mendapatkan asid amino perlu dan tak perlu serta boleh ubah.


Esp Shaklee menyediakan 14 gram protein soya Non-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.


Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP Shaklee :

√ Rendah  lemak 
√ Bebas laktosa
√ Tanpa kolesterol
√ Mengandungi 5  vitamin B penting
√ Separuh daripada keperluan kalsium harian
√ Soya isoflavones. 


Jika dibandingkan dengan jenama lain di pasaran, boleh kata produk soy protein yang berkualiti tinggi sahaja yang memasukkan asid amino dalam formula soy protein mereka.
 




The Only Non-GMO 

Apa yang Eyda nak bagitahu disini ialah soya yang digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik (Non-GMO). Produk GMO biasanya telah diubahsuai secara genetik dengan memasukkan DNA asing termasuk haiwan dan tumbuhan yang menjadikan ia tak stabil. Protein soya Non-GMO ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari  proses menanam hinggalah saat pemprosesannya. 

Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya,terbukti bahawa Shaklee sangat mementingkan keaslian dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.

So, apa kelebihan Shaklee ni Non-GMO? Sini ramai yang tak tahu.Eyda nak ceritakan kenapa harus memilih produk Non-Gmo berbanding produk GMO.Produk-produk GMO ini boleh menyebabkan alergy, toxic, potensi kanser, masalah ketidak suburan dan bermacam-macam lagi !





Here are six of the dangers that have been discovered by consuming genetically modified foods… 

1. Food Allergy Symptoms Increase Dramatically
According to scientific research, it has been shown that those who eat genetically modified foods tend to see an increase in their allergic reactions to the types of foods they are already allergic too. By eating these genitically modified foods people also form allergies to foods which they were never allergic to before. 

2. Bodily Toxicity Increases
  
As individuals ingest more and more genetically modified foods and organisms into their body it has been shown that the bodies toxicity increases which leads to a ton of other potentially serious health problems. As stated by NaturalNews.com it has been shown that there is a definite link between Obesity, Cancer and Toxicity. 

3. Negative Reproductive Effects

In lab tests done on animals there were cases where once the animals ingested genetically modified food they became completely sterile in a matter of weeks. What was interesting in fact was that in some cases these animals were force fed the food because they didn’t want to eat it themselves naturally. 

4. Negative Effects To Digestive System

They are finding that GMO’s are a breeding ground for bacteria and virus’s and since the digestive system is where the body is exposed when ingesting these harmful foods, reversing the damaging effects of these foods is nearly impossible. In other cases on mice and rats, there is documented proof that the digestive system grows bigger for some strange reason. 

5. Unknown Genetic Effects On Humans

The jury is still out on all of the known causes about how Genetically Modified Organisms will negatively affect the greater human race, so it would be best to avoid them at all costs knowing the long term health risks of ingesting these foods on a regular basis. 

6. Death

In some cases death has also been a challenge in working with GMO foods where rats and mice die in a matter of weeks by eating genetically modified food.
As everything adds up over time, and the more these genetically modified foods are pushed on us as Americans, knowing the dangers going in and actively speaking out against it may save more lives now and in the future






 

Zaman sekarang ni.. produk-produk GMO memang dah makin banyak di pasaran sebab tu macam-macampenyakit sekarang..Antara contoh yang paling popular adalah penyakit berkaitan kanser dan allergic.Sebab tu orang barat ramai allergic dengan soya. So soya komersil yang ada di Malaysia juga terdiri dari sebahagian 98% soya GMO yang ada di dunia kerana permintaan soya yang tinggi untuk pelbagai tujuan komersil.

Antara makanan yang tinggi potensi GMO adalah jagung dan soya.




Sekilas Lalu

Tahukah anda,penghasilan satu canister ESP memerlukan 30kg soya non-GMO tau. Jadi tak hairanlah Esp Shaklee sangat berkesan kerana ia dihasilkan dari bahan bermutu tinggi.

Esp Shaklee  juga rendah index glisemik iaitu pelepasan tenaga perlahan-lahan berkadaran dengan masa.Kerana itu ramai bagi feedback rasa bertenaga sepanjang hari bila ambil Esp Shaklee ni tau.

Jadi kini anda semua dah tahu keunikan Esp Shaklee berbanding jenama lain di pasaran. 😊




Eyda Sukiman
SID 892528
SMS/Whatsapp 01112909545
IG : @Setkurusbyeyda
Mummyhealthyvitastore.blogspot.com


 
Images by Freepik