Sunday, 30 August 2015

Tips Elak Sembelit Ketika Pantang

Assalmualaikum semua ! Selamat Berhujung Minggu 😊😊

Harini Eyda nak story mengenai cara ataupun tips nak elak dari terkena sembelit ketika berpantang.

Wuuu ngerikan kalau terkena sembelit ? Eyda pernah kena masa bersalinkan anak 1st dulu.Adoi memang tak boleh nak story lah..Berdrama air mata dalam toilet tau.Sanggup tu tak makan dulu sebab taknak membuang sebab takut sembelit.Alih-alih kena jugak 😂😂.


Sembelit dengan ibu berpantang memang tak dapat dipisahkan.Ibarat irama dan lagu.Ececehh haha takde kena mengena pun 😝😝.Tapi itulah nak diceritakan,siapalah yang tak pernah kena tu,memang untunglah kamu.


Okey so sekarang Eyda nak share dengan korang semua tips untuk mengelakkan terkena sembelit ketika berpantang.


#1 MINUM AIR KOSONG/PUTIH BANYAK-BANYAK


Kalau ikut petua orang-orang dulu atau orang tua-tua ,memang tak kasi kita minum banyak air sebab takut luka kat bawah tu lambat kering.

Tapi anda tahu tak, kita sangat perlukan air yang banyak ketika pantang supaya najis kita lembut dan tak sembelit semasa pantang kerana badan kita kekurangan nutrisi yang mana boleh menyebabkan terjadinya sembelit.

So lepasni WAJIB MINUM AIR KOSONG/MASAK banyak-banyak ketika berpantang okey !


#2 MAKAN BUAH - BUAHAN/SUMBER FIBER

Salah satu terjadinya sembelit ketika pantang ni,adalah akibat kekurangan FIBER/SERAT.

So untuk mengelakkan sembelit,anda boleh mengambil buah-buahan,tapi tak semua sesuai untuk ibu berpantangkan.Kena pilih jugaklah.

Antaranya ialah PISANG,EPAL, dan lain-lain.

Selain tu boleh cuba juga BUAH LIMAU @ Sunkist.Selain bagus untuk melawaskan,ianya juga bagus untuk mempercepatkan luka pulih.Jadi anda boleh cuba mengambil buah oren ketika sedang berpantang sekiranya anda terkena sembelit.

Tapi janganlah terlebih ambil pula 😂 Nanti tak larat nak ke tandas & kesian baby terkena sekali hehe.


#3 AMBIL ALFALFA COMPLEX & OSTEMATRIX

Gandingan terbaik 2 vitamin ni.Memang HIGHLY RECOMMENDED untuk ibu berpantang tau.

Alfalfa Complex selain mempercepatkan kecutan rahim selepas bersalin,ianya juga amat bagus dalam melawaskan sistem pencernaan.Maknanya takdelah kita rasa sebu je perut sebab tak membuangkan.

Ostematrix pula, berperanan sebagai melembutkan najis.Memang sangat best si Ostematrix ni.Senyum lebar je nak masuk toilet kalau nak membuang.Smooth & steady ja.Haha

Ini realitu tau,sebab Eyda sendiri rasai masa bersalinkan anak ke2 & ke3..Anak pertama memang tak sempatlah.Tak kenal Shaklee lagi time tu.Hehe


Selain tu,Alfalfa Complex juga bagus untuk masalah keputihan.Kalau dulu Eyda ada masalah keputihan teruk tau,but since konsisten makan Alfalfa lepas bersalinkan anak ke2 & ke3 memang keputihan dah takde.Sangat-sangat selesa.

Ostematrix pula bagus untuk kita after berpantang dan menyusu baby,ia menghilangkan lenguh-lenguh badan,sengal-sengal tulang tau.Bangun malam nak menyusu baby pun tidaklah rasa penat,sakit-sakit badan memang takdelah.

Oh 1 lagi lupa nak story,masa pantang anak ke2 & ke3 tu,alhamdulillah badan takde rasa berangin/masuk angin.Sebab konsisten makan Alfalfa Complex.Alfalfa Complex ni dia singkir segala kotoran,angin dalam badan ni.Selain tu,ianya juga berfungsi sebagai MILKBOOSTER tau.Tak sabar nak bersalin yang ke4 ni pula 😊 Kali ke3 berpantang dengan Set Berpantang Shaklee 😊

Jadi kepada ibu-ibu diluar sana yang sedang menunggu masa nak bersalin tu,memang Eyda highly recommended lah ambil Alfalfa Complex & Ostematrix ni yang mana ada dalam Set Berpantang/Bersalin Shaklee ni.

Dijamin memang akan berpuas hati
Macam biasa kalau nak order boleh hubungi Eyda ya ! :)



11 comments:

  1. Argh...memang ngeri sembelit ketika berpantang...pernah alami jgk...mujur ade ostematrix shaklee...

    ReplyDelete
  2. Argh...memang ngeri sembelit ketika berpantang...pernah alami jgk...mujur ade ostematrix shaklee...

    ReplyDelete
  3. Kan..memang sangat2 ngeri..naseb ada Ostematrix..memang ceria je nak ke toilet hehe

    ReplyDelete
  4. Tips yang berguna tidak kira time berpantang atau hari biasa. Semua orang sbnrnya perlu makan buah2an & sayuran2 plus air yg cukup. :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah tak pernah sembelit lagi time berpantang. semuanya sebab shaklee. tq shaklee :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah Doc Ain 👍👍

    ReplyDelete
  7. Shaklee memang best, Alhamdulillah takde sembelit masa pantangkan Mia dulu. :)

    ReplyDelete
  8. Sembelit ketika berpantang memang menyakitkan dan merisaukan..untung lah masa berpantang anak kedua, saya sudah mengenali shaklee. Jadi toada sembelit saat berpantang....

    ReplyDelete

 
Images by Freepik