Saturday, 19 September 2015

10 Sebab Kenapa Shaklee Tidak Berkesan




Produk Shaklee telah bertapak di Malaysia ni dah lebih 20 tahun tau.


Secara keseluruhannya, produk Shaklee telah dipasarkan & digunapakai seluruh dunia lebih 55 tahun manakala produk Shaklee yang tertua di dunia adalah multivitamin Vitalea ini telah dicipta sejak 100 tahun yang lalu oleh Dr Forest C Shaklee.


Kalau dah lama bertapak di dunia ni kenapa ada yang claim makan Shaklee jadi tidak berkesan ? Langsung tak ada effect ?


Sini Eyda nak kongsikan sekurang-kurangnya ada 10 sebab & situasi mengapa Shaklee tidak berkesan bila diambil.


#1: Tidak Detox Usus Terlebih Dahulu


Imej Usus Selepas Dan Sebelum Detox




Usus kita ni ibarat macam longkang atau laluan pengaliran air.

Bayangkan kita hidup dah berpuluh tahun, kita makan macam-macam makanan. Ada yang buang air besar pun kadang-kadang je dalam seminggu.

Usus yang tidak bersih/ tersumbat dengan sisa makanan boleh mengurangkan keberkesanan dalam serapan nutrisi yang kita ambik.

So, jika nak apa-apa vitamin Shaklee yang kita ambik tu berkesan ke atas tubuh kita, silalah detox usus dulu dengan Herblax ataupun Alfalfa Complex.





#2: Mengambil Vitamin Dengan Minuman Berkafein




Kopi atau teh mengandungi kafein.

Kafein ni mempunyai struktur yang dapat menghalang penyerapan nutrisi lain selain mempercepat kehilangan air dari badan.

Menurut kajian, kafein meningkatkan kehilangan kalsium melalui air kencing seterusnya membantu dalam meningkatkan risiko penyakit Osteoporosis.

So, kalau nak Shaklee berkesan, elakkan minum kopi/teh ketika telan vitamin Shaklee. Jika perlu/ sangat nak minum kafein ni, jarakkan pengambilan sekitar 2 jam di antara kedua-duanya.


#3: Mengambil Supplement Shaklee Ketika Menjalani Kimoterapi






Sepanjang proses kimoterapi dijalankan, sel kanser & juga hampir kebanyakkan sel dalam tubuh kita termusnah.

Jadi, sia-sia mengambil supplemen sepanjang dalam proses kimoterapi ini.

Oleh itu, pakar nutrisi menyarankan pengambilan supplemen ini hanya dibuat selepas rawatan kimoterapi dijalankan.


#4: Mengambil Shaklee Serentak Dengan Ubatan/Supplemen Lain


Ubat-ubatan mempunyai struktur & sifat yang agak agresif untuk berada dalam sel tubuh & berperanan dalam tubuh kita.

Keadaan ini akan mewujudkan persaingan di dal badan jika kita mengambil supplemen serentak dengan ubat seterusnya menyebabkan produk Shaklee yang diambil menjadi “tawar” @ tiada kesan.

Namun sekiranya anda perlu mengambil ubat-ubatan atas faktor-faktor yang tertentu, sila jarakkan pengambilan antara kedua-duanya sekitar 2 jam.


#5: Mengambil Kalsium Serentak Dengan Zat Besi


Kalsium mempunyai struktur yang boleh mengganggu serapan zat besi di dalam tubuh kita.

Antara produk Shaklee yang mengandungi Kalsium adalah:

    • ESP
    • OsteMatrix
    • Mealshakes
    • Cinch Shake Mix

Manakala produk Shaklee yang mengandungi zat besi pula adalah :

    • Vita - Lea





Untuk mengelakkan kurangnya keberkesanan dalam serapan zat besi (terutama untuk mereka yang mempunyai masalah anemia @ hemoglobin dalam darah yang rendah), elakkan mengambil produk Shaklee yang mengandungi kalsium @ sebarang susu serentak ketika mengambil multivitamin Vitalea ini.


#6: Pengambilan Serat Serentak Dengan Vitamin Larut Lemak


Serat bertindak menyerap lemak di dalam tubuh kita.

Supplemen yang mengandungi serat untuk fungsi ini adalah Alfalfa Complex.

Manakala produk Shaklee yang terdiri daripada vitamin larut lemak adalah:

    • Vitalea
    • Carotomax
    • Vita E Complex
    • GLA Complex
    • Omega Guard
    • CoQ Health
    • Lecithin


Oleh sebab itu, adalah tidak digalakkan untuk mengambil Alfalfa Complex serentak dengan vitamin Shaklee yang larut lemak seperti di atas kerana fungsi serat pada Alfalfa Complex akan mengangkut semua lemak termasuk vitamin tadi keluar dari tubuh badan.


#7: Mengambil Zinc Complex Selepas Makan


Zinc Complex bertindak dengan lebih efektif ketika perut kosong kerana ketika perut kosong banyak enzim dapat membantu proses mencernakan mineral zink ini.





#8: Membancuh ESP Dengan Air Panas





Kenapa tak boleh bancuh ESP guna air panas ?

Soalan ni memang famous sangat di kalangan customer. Diorang jugaklah yang selalu tanya kenapa Shaklee tidak berkesan. Haha 

ESP merupakan serbuk protein soya non-GMO. Suhu yang panas akan menyebabkan termusnahnya struktur protein dalam serbuk soya ESP tadi.

Jadi, peranan utama ESP dalam membekalkan protein yang diperlukan juga akan terjejas.

Oleh itu, sila bancuh ESP dengan air suhu bilik @ sejuk sahaja.Nak lagi best bancuh dengan mana-mana air jus atau susu segar .Memang ummph lah !


#9 : Kurang Pengambilan Air Putih





Air putih bukan sekadar perlu minum sebab nak ambik supplemen je.

Air putih berperanan menjadi agen utama dalam pengangkutan semua zat dalam darah/usus ke seluruh tubuh kita.

Air putih juga sangat membantu dalam menyampaikan zat dari supplemen yang kita ambil ke sel tubuh yang memerlukannya.

Berapa banyak pengambilan air putih dalam sehari ?

Ok, untuk mudah sukat, ada pakar menyarankan untuk sukat keperluan air ikut berat badan masing-masing.

Setiap 25kg = perlukan 1 liter air putih sehari


#10 : Tidak Konsisten Mengambil Supplement


Supplemen bukan ubat tau !
Nama lagi supplement so fungsi supplement ini adalah MENCEGAH 

Maka, bila kita ambik supplemen ni memanglah kesannya bukan macam kita makan ubat. Makan sekali terus baik.

Untuk kesan yang optimum, kita disarankan untuk konsisten ambik suplemen sekurang-kurangnya untuk 3-4 bulan.

Sebab tu juga jika korang perasan hampir kebanyakan supplemen Shaklee dikeluarkan dalam kuantiti/jumlah yanb besar.

Beberapa contoh vitamin Shaklee yang memang berbaloi untuk ambil sebab memang tahan untuk tempoh masa yang lama.

    Sustained Release Vitamin C 500mg : 180 tablet (3 – 6 bulan)
    • Herblax : 120 tablet (4 bulan)
    • Alfalfa Complex : 330 tablet / 700 tablet (3-6bulan)
    • B Complex Shaklee : 120 tablet (4 bulan)
    • Vitamin E Complex : 120 tablet (4 bulan)
    • Vitalea : 120 tablet (4bulan)


Dan banyak lagilah penat jugak nak list 1/1 haha 


Maka, lepas ni jika nak nampak kesan yang berkesan apabila ambik Shaklee, sila konsisten dalam pengambilan ya.


So, macam mana?

Jelas tak apa yang Eyda kongsikan tentang kenapa Shaklee tidak berkesan?

Jika ada komen atau persoalan, jemputlah tinggalkan jejak di ruang komen.

Terima kasih & semoga bermanfaat  :-D




Thursday, 17 September 2015

Pentingnya Protein Untuk Tubuh Badan


Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien sebenarnya ?




SUMBER PROTEIN DARIPADA MAKANAN



KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN



Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.


Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.



PENTINGKAH PROTEIN?


Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.


25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.


Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-


1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%






RISIKO KEKURANGAN PROTEIN



1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)




TAHUKAH ANDA ?



Dr Forest C.Shaklee


Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan tubuh badan untuk jangka panjang.



SHAKLEE SOY PROTEIN ISOLATE POWDER (ESP)







Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.


Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.


Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.



PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY !



Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.


Kelebihan ESP Soy Protein ini ialah:


  • ESP diiktiraf diseluruh dunia sebab ia mempunyai kajian klinikal yg sangat ekstensif dan komprehensif,kualiti sangat tinggi.
  • ESP guna 'non-GMO' soya iaitu bukan soya yang telah diubahsuai secara genetik. Mutu soya di kawal ketat tanpa menggunakan sebarang kimia.
  • Ia di proses pada suhu rendah (kerana soya yg diproses pd suhu tinggi akan memusnahkan kandungan proteinnya) jadi apa guna minum soya jika tiada khasiat?
  • Satu-satunya produk yang datang dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tubuh manusia tidak dapat menghasilkannya.
  • Indeks glisemik rendah (mengekalkan kandungan gula dalam darah) - juga membuatkannya sesuai untuk pesakit kencing manis, orang yang ingin kurus, dan menjaga kesihatan dalam jangka panjang.
  • 1 hidangan = 2 kali daging, 4 kali telur, 12 kali susu.
  • Ia rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik, sangat mudah diserap oleh badan.
  • ESP dibasuh dengan air (bukan alkohol seperti soya lain) untuk mengekalkan isoflavon yang kritikal.
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous.
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah.





Bulan ini (September 2015) ada PROMOSI ESP tau.Sekiranya anda berminat untuk mencuba ESP SHAKLEE boleh hubungi Eyda okey ! Promosi BELI 6 PERCUMA 1 SAH SEHINGGA 31 OCT 2015.

Nak cuba satu tong pun boleh :) Anda jimat SEHINGGA RM39 !





Three Simple Rules In Life



1) IF YOU DO NOT GO AFTER WHAT YOU WANT,YOU'LL NEVER HAVE IT.


2) IF YOU DO NOT ASK,THE ANSWER WILL ALWAYS BE NO.


3) IF YOU DO NOT STEP FORWARS,YOU'LL ALWAYS BE IN THE SAME PLACE.



7 Tips Kempiskan Perut Selepas Bersalin



Setiap wanita yang bersalin akan mengalami perubahan bentuk badan termasuk bahagian perut, dulu kempis sekarang buncit. Bukan semua orang bertuah memiliki tubuh badan yang tidak bermasalah kerana ada yang terpaksa berusaha untuk mendapatkan kembali badan yang langsing seperti sebelum bersalin. Just like me, Eyda memang berusaha sedaya upaya untuk mengempiskan perut yang buncit dan menggeleber. Hehe. Dan alhamdulillah memang berjaya kempiskan perut selepas melahirkan anak-anak dengan bantuan SET KURUS SHAKLEE dan juga menyusukan anak :)



1. Menyusukan anak anda


Penyusuan susu ibu adalah azimat terbaik untuk kempiskan perut. Setiap kali mommies menyusukan anak, ia boleh mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari. Best kan? Oleh itu, susukan anak sebaik sahaja selepas bersalin sehingga si kecil berusia 2 tahun untuk penyusuan secara eksklusif. Sudah tentu, anak kita mendapat khasiat susu ibu dan kita pun mendapat manfaat untuk badan kita. Perjalanan penyusuan secara eksklusif ini bukanlah semudah ABC tetapi jika mommies sudah berniat, try your best dan lengkapkan diri anda dengan ilmu penyusuan.


Jom tengok tips ibu ini yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 20kg! Banyak tu (jelesnya)








2. Pemakaian bengkung


Pentingnya pemakaian bengkung selepas bersalin bagi mengelakkan
perut buncit dan menggeleber


Semasa dalam tempoh berpantang, anda boleh lakukan pelbagai perkara untuk memastikan tubuh badan sihat termasuk berbengkung untuk kempiskan perut. Bagi yang bersalin normal, boleh terus berbengkung manakala ibu yang bersalin secara cesarean boleh memakainya setelah seminggu atau dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk memastikan luka pembedahan dalam keadaan normal.
Mungkin ada segelintir ibu rimas, tidak selesa apabila berbengkung selepas bersalin. Hakikatnya, berbengkung mempunyai kebaikan tersendiri seperti mengembalikan bentuk badan asal termasuk perut. Namun begitu, pastikan mommies tahu cara pemakaian bengkung yang betul untuk mengelakkan kesan negatif yang tidak diingini.



3. Bertungku / bertangas / sauna


Pelbagai jenis tungku



Bertungku bertujuan untuk memecahkan lemak, darah beku dan mengurangkan bengkak dalam perut atau rahim. Manakala, bertangas dan bersauna membantu memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan. Mommies boleh menjemput ‘mak bidan’ untuk datang kerumah sekurang-kurangnya tiga sehari selepas bersalin normal dan at least, dua minggu selepas bersalin untuk cesarean. Tetapi bahagian luka pembedahan tidak dibenarkan ditungku.



4. Pemakanan sihat





Selepas bersalin, badan mommies lemah dan letih. Oleh itu, mommies perlu makan makanan berkhasiat untuk menambah tenaga dalam badan dan memastikan penyusuan susu ibu dapat dilakukan dengan baik. Pada bulan-bulan pertama, bayi memerlukan susu ibu yang berkhasiat, seimbang dan kalori yang mencukupi. Dalam tempoh berpantang, mommies pilih makanan yang sesuai serta elakkan pengambilan lemak dan minyak tetapi lebihkan makanan yang membantu proses bakar lemak seperti oat, kekacang, salmon, madu dan bayam.



5. Lakukan aktiviti kecergasan

Senaman kardiovaskular dan abdominal boleh membantu ibu mengempiskan perut. Antara aktiviti fizikal yang boleh dilakukan adalah berjalan kaki, berbasikal dan berenang. Lebih menarik, bukan perut anda sahaja yang kempis tetapi dapat membina otot. Perlu ingat, perut yang ‘cantik’ bukan kerja mudah kerana anda perlu sabar dan lakukan senaman secara konsisten demi merealisasikan impian perut kempis.



6. Perbaiki postur tubuh

Postur tubuh juga memainkan peranan yang penting. Cara jalan, cara duduk dan apa sahaja pergerakan memberi kesan kepada bentuk badan kita. Sebagai contoh, anda perlu pastikan anda duduk dalam keadaan tegak, berjalan dengan postur badan tegak / tidak membengkok. So, mulai hari ini pastikan tubuh badan anda dalam keadaan yang betul.



7. Detox toksin dalam badan

Tahukan anda bahawa lebihan toksin dalam badan kebanyakkannya terkumpul di bahagian perut? Situasi ini menyebabkan mommies mengalami masalah penghadaman seterusnya mengakibatkan lebihan makanan dan lemak terkumpul di bahagian perut. So, lakukan detoksifikasi dari semasa ke semasa bagi membantu mengurangkan toksin dalam tubuh anda terutamanya perut. Pengambilan suplemen untuk nyahkan toksin boleh membantu.




Jom detox secara semulajadi dengan Alfalfa Complex dan Herblax. Kenapa perlu pilih produk ini? Sebab tiada perasa tiruan, pemanis, perwarna dan pengawet tiruan. Selamat digunakan.



Kombinasi meletops perut kempis



Fungsi Set Detox Shaklee :


Set Detox Shaklee terdiri daripada :

1. Alfalfa  Complex – Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. Selain itu, Alfalfa membantu memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit. Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Ini kerana Alfalfa mengandungi saponin yang seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.

2. Herb-Lax – Herblax membantu membersihkan najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh. Di samping itu, ia merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut dan membantu masalah sembelit.


Beberapa Testimoni Mereka Yang Consume SET DETOX SHAKLEE





















Pastikan semangat anda hendakkan perut yang cantik bukan hangat-hangat tahi ayam sahaja ya. Jaga pemakanan dan lakukan senaman secara konsisten. Of course, detoks pun perlu untuk membantu membuang bahan buangan dari badan. Jangan biarkan toksin-toksin membelenggu dan mengawal hidup anda! Bertindak sekarang sebelum terlambat supaya kita tidak terdedah dengan penyakit-penyakit kronik.



Kalau ingin dapatkan kesan yang optimum untuk kempiskan perut dan kuruskan badan sekali, mommies boleh ambil Set Kurus Shaklee khas untuk ibu menyusu (sekiranya breastfeeding). So, cepat-cepatlah dapatkan Alfalfa dan Herblax hari ini. Lagi lama tunggu, lambatlah perut itu kempis. Harga pun sangat berpatutan dan berbaloi.
Semoga perkongsian ini membantu mommies semua !

Boleh klik image di bawah sekiranya anda berminat untuk order online SET KURUS IBU MENYUSU okay ! 



 SET KURUS IBU MENYUSU


atau

hubungi Eyda seperti tertera di bawah ! :) 
TIPS & KONSULTASI KHAS UNTUK ANDA !





Pola Tidur Bayi Baru Lahir Hingga 12 Bulan



Pola Tidur bayi




Pola tidur bayi adalah berbeza-beza mengikut umur. Bayi memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa. Selain itu, bayi hanya akan terbangun bila dia merasa lapar hendak menyusu, kegelisahan lampin basah atau persekitaran yang bising yang mengganggu tidurnya.
Secara purata, bayi yang berusia bawah tiga bulan akan tidur dua kali lebih banyak daripada ibubapa mereka tetapi separuh masa tidur tersebut dilakukan pada waktu siang. Sehingga bayi berusia tiga bulan, bayi akan tidur sepanjang hari mengikut satu kitaran tidur – bangun dengan tempoh tidur yang lebih lama pada waktu malam.

Panjang kitaran ini amat berbeza antara bayi, tetapi secara purata, bayi anda akan tidur dalam blok dua jam di siang hari dan empat hingga enam jam di waktu malam.






Apakah fasa-fasa tidur?



Sama seperti kita dewasa, bayi melalui fasa-fasa tidur. Walaupun ramai kita merasakan kita tidur secara tidur mati, sebenarnya, kita tidak menjalani tidur nyenyak sepanjang malam, untuk bangun di waktu pagi.


Sebaliknya, kita "berpusing" melalui beberapa peringkat tidur, yakni menurun dari fasa mengantuk masuk tidur ringan dan tidur mimpi, sebelum ke fasa tidur nyenyak. Setelah melalui semua ini kita kembali naik ke atas menerusi tidur mimpi dan tidur ringan hingga sampai ke permukaan tidur, sebelum menurun semula.


Tidur mimpi juga dikenali sebagai tidur gerak mata cepat, atau REM (rapid eye movement). Bayi dan orang dewasa melalui kitaran tidur ini sebanyak lima kali sehari.


Fasa-fasa tidur ini menjelma dalam bayi sebelum mereka dilahirkan. Bayi anda telahpun mengalami tidur mimpi semasa dia dalam uterus apabila anda mengandungkan dia enam atau tujuh bulan.


Anda akan dapat melihat perbezaan antara tidur mimpi dan tidur bebas-mimpi yang dimanifestikan olehnya sekarang dengan mudah. Dalam tidur mimpi, anda boleh lihat matanya melompat ke depan dan ke belakang di bawah kelopak mata, manakala lain bahagian badan berdiam tetapi kadangkala berlaku sentakan, di samping pernafasan yang tidak teratur.


Dalam tidur tanpa mimpi, atau tidur lena, bayi anda akan bernafas secara mendalam dan teratur, kadangkala dengan kelohan. Dia akan berbaring diam-diam, dengan melakukan gerakan kecil mulut menghisap atau tergeramang dengan tiba-tiba. Gerakan tergeramang keseluruhan badan secara tiba-tiba ini diberi nama kejutan hipnagogik dan adalah normal.


Ia berlaku bagi kanak-kanak lebih tua dan orang dewasa juga, selalunya semasa anda baru nak lelap. Walaupun tidur diam tanpa mimpi sudah mantap dalam bayi baru lahir, ini berlaku untuk tempoh-tempoh singkat bukan secara terus-menerus seperti kanak-kanak tua dan orang dewasa. Semasa bulan pertama hidupnya, tidur diam menjadi semakin berterusan dan tergeramang juga akan hilang.










Banyakkah bayi saya bermimpi?



Bayi muda mempunyai lebih banyak tidur mimpi daripada orang dewasa. Mengikut pakar tidur AS, Dr Richard Ferber, bayi pramatang menghabiskan sekitar 80 peratus masa dalam tidur mimpi REM dan 50 peratus menjelang cukup bulan. Ini jatuh ke 33 peratus menjelang usia tiga tahun dan mencapai peringkat orang dewasa, iaitu 25 peratus menjelang 10 hingga 14 tahun.

Tidur mimpi dianggap satu masa penting untuk membolehkan semua pengalaman kita difailkan, oleh itu, memang penting untuk bayi yang sedang membesar dan berkembang cepat.





Bagaimanakah tidur bayi bertukar nanti?



Antara tiga bulan dan setahun bayi anda akan tidur lebih banyak lagi di waktu malam dan semakin kurang di waktu siang. Pada tiga bulan secara purata, dia akan tidur dua kali lebih banyak di waktu malam berbanding siang.

Tempoh tidur sekejap waktu siang akan menjadi lebih panjang dan kurang kerap menjelang enam bulan. Pada masa ini, kebanyakan bayi tidur 12 jam di waktu malam, dengan bangun sebentar hanya sekali-sekala dan di siang hari dia tidur dua kali selama satu atau dua jam.

Menjelang 12 bulan kebanyakan bayi tidur sejumlah 12 hingga 14 jam, termasuk tidur siang sekali. Pada tahun berikutnya, tidur siang mungkin tiada lagi. 



Bagaimana saya boleh mengendalikan tidur siang bayi?



Mengendalikan tidur siang bayi adalah penting untuk memupuk amalan tidur yang baik. Jika bayi anda tidur lewat pada siang hari ini akan menjejaskan tidurnya di waktu malam nanti. Sebabnya mungkin banyak daripada kerja "menfailkan" stimulasi bagi hari itu ke dalam mimpi bayi telah selesai dilakukan semasa tidur siang. Ini bermakna "bakul menfailkan" mimpi sudah agak kosong untuk tidur malam.

Sebab itu wajar diaturkan tidur siang utama bayi awal di siang hari dan tengah hari, dan apabila bayi lebih tua, aturkan tidur siang utama dia sesudah sahaja makan tengah hari, untuk membolehkan jarak yang panjang untuk dia berjaga sebelum tidur malam. Dengan cara ini, dia mempunyai cukup masa untuk membina storan pengalaman baru untuk difailkan.


Apakah ritma tidur natural bayi saya?




Kebanyakan bayi secara fizikal mampu tidur sepanjang malam dari umur enam bulan, walaupun terdapat variasi besar antara bayi. Bayi baru lahir pun sudah pernah mengalami malam yang panjang dan sepi.

Mereka telah lama mendengar bunyi-bunyian keluarga anda melalui dinding uterus (rahim) dua bulan sebelum dilahirkan. Jangan bimbang bising sehingga berjengket-jengket bergerak dalam rumah di siang hari, sebab bunyi-bunyian keluarga yang dikenali itu amat menenangkan bayi baru anda.

Sama seperti anda, kitaran tidur-berjaga bayi anda ada kaitannya dengan ritma penyusuan hariannya, suhu badan dan pengeluaran hormon. Semua ini mempengaruhi kitaran biologi natural, atau ritma sirkadian, yang dilalui oleh badan kita setiap 24 jam. Kita tertidur apabila tahap hormon adrenal dan suhu jatuh, kemudian kita bangun dari tidur apabila tahap hormon dan suhu badan naik kembali.

Sebenarnya agak susah untuk tidur apabila tahap hormon dan suhu badan kita tinggi dan sukar juga untuk bangun berjaga jika ianya rendah. Inilah sebabnya kita mendapat gangguan ritma harian apabila kita merentasi zon-zon waktu dengan penerbangan udara, dan mengapa pekerja syif perlu berlatih supaya dapat mengatasi keperluan waktu kerja mereka yang luarbiasa.

Setengah individu lebih cekap mengatur ini dari lain, yang juga menjelaskan mengapa sebilangan ibu dan bapa mengalami lebih banyak masalah mengendalikan bayi yang bangun malam berbanding ibubapa lain.






Apa kaitan penyusuan dan tidur?




Sama seperti kita, bayi berusia lebih dari tiga bulan perlu mempelajari bagaimana menutupkan sistem pencernaan mereka di waktu malam dan belajar bangun untuk sarapan pagi pada masa yang sama setiap hari. Sistem mereka akan menjadi bercelaru jika mereka memang mengharapkan akan dapat sebotol susu untuk membantu tidur di waktu malam. Yang menenangkan mereka ialah menghisap, tetapi susu yang dimakan perlu dicernakan juga.

Pendekatan yang lebih praktikal ialah untuk mula mengasingkan penyusuan daripada tidur pada usia lebih kurang tiga bulan. Jika anda menyusu badan, cuba berikan bayi anda penyusuan akhir lebih awal di malam hari, atau di permulaan rutin tidur.

Jika anda menyusu botol, anda boleh mengurangkan jumlah formula yang diberikan semasa penyusuan akhir, dan menambahkan yang selebih itu kepada penyusuan di waktu siang. Pada masa sama, bayi boleh mula mempelajari tabiat tidur baru, seperti mandi, pakai pijama dan mendengar cerita atau lagu sebelum ditinggalkan untuk terlena dan tidur.


Apa harus saya lakukan supaya bayi saya tidur dengan sendiri?




Tentu tidak membantu jika anda berada bersama bayi semasa bayi mahu tidur, sebab dia akan asosiasikan anda dengan proses nak tidur. Ini bermakna dia akan mengharapkan kehadiran anda setiap kali dia naik semula ke permulaan pusingan kitaran tidur - jangan lupa jumlahnya lima kali!

Oleh itu, beri ciuman selamat malam dan tinggalkan bilik. Jika perlu, jenguk masuk sekali-sekala dan sebut-sebutkan kata-kata tenang dan tepuk-tepukkan dia sehingga dia terus terlena. Bacalah lain strategi yang mungkin dapat membantu bayi anda tidur sepanjang malam.


Monday, 14 September 2015

Cara Untuk Dapat Intact Perineum - Bersalin Tanpa Koyakan !




Koyakan Semasa Bersalin?

Dengar pun dah NGERI kan? Antara perkara yang paling membimbangkan untuk ibu yang bakal bersalin. Terutamanya untuk ibu yang nak melahirkan anak yang pertama.

Mesti akan terlintas di fikiran tak kisahlah kelahiran keberapa pun anda  :

i. Macam mana cara meneran yang betul

ii. Berapa lama nak kena menahan "contraction" (Bukaan jalan)

iii. Risau takut koyakan BESAR 

Macam-macam fikir kan.


Tetapi yang paling menghantui adalah koyakan semasa meneran samada kecil ataupun besar. Ini dipanggil koyakan perineum.


Koyakan perineum berlaku di antara faraj dan dubur. Dimana doktor terpaksa potong atau gunting sedikit apabila kepala bayi sedang keluar. Ia bertujuan untuk mengelakkan kulit di sekitar faraj dan dubur terkoyak sendiri dengan teruk. Umpamanya kulit akan merekah terbuka saat kepala bayi keluar.

Kawasan Perineum (Yang bertanda merah)



Koyakan perineum boleh jadi lebih teruk kerana ia bukan sahaja setakat jahitan di bahagian kulit luar tetapi jahitan di bahagian dalaman ‘isi’ .



Mengapa Perlunya Elakkan Koyakan Semasa Bersalin ?

1) Mesti kita hendak kulit yang cantik tanpa bekas jahitan kan. Walaupun di tempat tertutup. Hehehe.

2) Nak elak jahitan dan kemungkinan terbuka semasa dalam pantang. Kemudian terpaksa jahit semula. Ohhh No !

3) Sakit dan ngilu bekas jahitan ketika membuang najis. Bayangkan la kalau kena sembelit pula. Sakitnya memang tak tertanggung. Menangis air mata darahlah jawabnya !


Bagi yang alami koyakan yang teruk hingga ke dubur, ia akan boleh bagi kesan jangka panjang untuk sukar membuang najis.

Koyakan yang sangat teruk juga bagi kesan pada keintiman suami isteri (tiada deria rasa !). Uu minta dijauhkanlah ya !

Takut rasa kan.

Actually, koyakan perineum ini boleh dielakkan kalau tahu cara dan teknik yang betul walaupun baru pertama kali bersalin.



Tips Elakkan Koyakan Semasa Bersalin :




1. Meneran dengan cara betul

Meneran dengan cara betul adalah meneran ke arah graviti. Graviti ke arah bawah dan dengan posisi atas katil, kita meneran dengan menekan punggung ke tilam kan.

Ibu yang terlalu sakit untuk meneran hinggakan terlupa dan terangkat punggung. Bila angkat punggung menyebabkan koyakan perineum lebih banyak hinggga sampai ke dubur.

Alahai memang panjang jahitan jadinya kan. Teknik meneran yang betul akan berkait dengan cara penafasan yang betul.

Anda boleh lihat video cara meneran dan bernafas dengan betul ketika di dalam labour room.




Eyda mengamalkan Minyak Kelapa Dara Halagel



2. Mengamalkan minyak kelapa dara untuk melembutkan kawasan Perineum

Ini memang petua orang-orang lama. Minyak kelapa diminum/makan dan disapu di kawasan perineum bila sudah masuk trimester ke 3.

Minyak kelapa dijadikan selusuh untuk mudahkan proses bayi keluar. Suami boleh tolong sapu dan urutkan di sekitar perineum dengan menggunakan minyak kelapa.

Kalau isteri memang tak mampu buat sendiri kan. Dah tak nampak dah. Hehehe.

Tetapi kena rajin dan kerap buat.

Biasanya minyak kelapa yang digunakan adalah VCO (virgin coconut oil).Eyda sendiri pun memang amalkan VCO ni since anak ke3.Alhamdulillah memang bersalin Muhammad Mikail (3.53kg) tak ada koyakan .Dan pregnancy kali ni pun Eyda amalkan VCO juga.In shaa Allah dengan harapan tiada koyakan bila bersalin bulan Oktober nanti .


3. Pengambilan suplemen tambahan untuk mengelakkan koyakan Perineum

Bukaan faraj akan menjadi 8cm hingga ke 10cm apabila bayi betul-betul bersedia untuk diteran keluar.

Untuk ibu yang akan bersalin normal, bukaan memang menjadi hingga ke 10cm tetapi bergantung cepat atau lambat sahaja bukaan tersebut.

Sekiranya bukaan faraj (contraction) lambat maka akan menyebabkan proses bersalin yang lama. Hingga ada sampai 2 hari sakit tetapi belum bersedia untuk bersalin.

Bayangkan duk menahan kesakitan. Kan.

Salah satu caranya adalah dengan elastikkan perineum. Bagaimana untuk elastikkan perineum?

Elastikkan perineum dengan mengambil suplemen semasa di awal kehamilan iaitu :



1) Minyak ikan (Omega Guard)

2) Vitamin C

3) Protein (Energy Soy Protein, ESP)



Minyak ikan (Omega Guard)

Kandungan utama adalah Omega 3 bukan sahaja bagus untuk perkembangan otak bayi tetapi membantu meningkatkan keanjalan kulit dan mudah mengembang untuk bukaan hingga 10cm.

Secara tidak langsung boleh elak koyakan perineum.




Vitamin C

Mengandungi kolagen yang bertindak untuk menyokong sel-sel dengan kuat. Ia menguatkan regangan (tensile strength) apabila tiba masa untuk meneran bayi keluar.



Protein (ESP)

Salah satu asid amino yang penting dalam ESP adalah Cysteine iaitu untuk anjalkan kulit dan penting untuk membaiki kulit yang rosak.



Testimoni ibu-ibu yang berjaya bersalin tanpa koyakan dan jahitan perineum.

Saya pasti ia bukan kebetulan. Saya konsisten mengamalkan ESP sepanjang kehamilan.

Sebulan 2 canister jadi 9bulan 18 canister.

Apa kebaikan yang saya dapat?

Mampu melahirkan secara normalTANPA EPISOTOMY. Bukan satu tapi 3 orang anak

iaitu pada 2011, 2013 dan Julai 2015. Saya melalui tempoh berpantang dengan yakin

dan tak risau nak jaga luka ‘di bawah’.”

Puan Fauziah Chilun





Testimoni

Bagi ibu-ibu yang pernah melalui saat getir di dalam labour room ataupun suami yang menemani isteri, akan tahu betapa sakitnya menahan hinggakan ada sampai ke 2 hari. Tetapi masih belum bersalin.

Rasa tak tertanggung kan.

Masa tue, kalau boleh hendak suruh doktor buat pembedahan terus untuk hilangkan sakit untuk bersalin. Betul tak?

Apa-apa pun kalau boleh kita hendak bersalin normal kan. Untuk bakal ibu ataupun suami, boleh belikan suplemen ini untuk membantu elak koyakan semasa bersalin.

Jangan sampai trauma ataupun fobia untuk mengandung dan bersalin lagi hanya disebabkan oleh jahitan koyakan perineum yang banyak.

Sekiranya anda berminat nak dapatkan Set Kehamilan Shaklee atau Set Berpantang/Bersalin Shaklee boleh hubungi Eyda okay !




Saturday, 12 September 2015

Orang Yang Berjaya


" Orang yang BERJAYA ialah yang LEBIH PANTAS menyambut PANGGILAN SOLAT daripada panggilan telefon ".


Golongan manakah kita?
Berjayakah kita?
Atau tidak?
Sama-sama muhasabah diri kita ini.



Friday, 11 September 2015

GIVEAWAY: MY GRADUATION CELEBRATION!

Assalamualaikum semua  Jom semua join giveaway yang dianjurkan oleh Cik Raihanah kita  sempena beliau telah pun bergraduasi pada 10 September 2015 .Tahniah Eyda ucapkan pada Cik Nur Raihanah kita .


Hadiah yang ditawarkan pun sangat-sangatlah menarik tau ! Rugi kalau tak nak join  Mana tahu ada rezeki kita.Tak gitu ? Sambil tu bolehla kita berblogwalking sambil kenal mengenal antara bloggers .

Untuk syarat-syarat penyertaan anda boleh klik banner kat atas okay !

Instagram :  @setkurusbyeyda

Twitter : -

Facebook :  Aliuddin Razdi (Kongsi Fb dengan Husband)

Ucapan Khas buat Cik Nur Raihanah :

" Tahniah buat anda kerana telah berjaya menamatkan sijil Diploma dengan jayanya ! Eyda doakan semoga selepas ini awak akan semakin sukses dalam pelajaran,dapat sambung Degree,Master,Phd dan mendapat pekerjaan yang diidamkan oleh awak ! Eyda juga doakan semoga rezeki awak semakin dideraskan dari pelbagai arah ! "


Hadiah Pilihan : No.9 

Oh ya !  GIVEAWAY AKAN BERLANGSUNG DARI 7/9/2015-7/10/2015

GIVEAWAY RM200 BY MKHAI.COM 2015

Assalamualaikum ! Jom kawan-kawan Eyda nak ajak korang join giveaway best from blogger MKHAI.com

3 Syarat-syarat wajib :

- WAJIB FOLLOW MKHAI.com

- WAJIB LIKE Fan Page MKHAI -->


- WAJIB FOLLOW Instagram MKHAI

1st) Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY RM200 BY MKHAI.COM 2015 "

2nd) Letak banner ni dengan backlink entry nih macam dekat bawah ni :




3rd) Type entry mengenai pengalaman pertama korang masa berblogging dulu tidak lebih dari 100 patah perkataan bermula dengan " Pengalaman pertama saya..."

******************************************


"Pengalaman pertama Eyda start blogging awal tahun 2013.Masa tu baru join bisnes Shaklee,so time tu kitorang SID yang baru join ni digalakkan ada blog sendiri untuk memberikan info-info & maklumat mengenai kesihatan,produk-produk Shaklee.Now alhamdulillah dah masuk tahun ke2 berblogging dan memang sepenuhnya online bisnes dan jana pendapatan through blog.Memang best berblogging ni sebab dapat jumpa RAMAI KAWAN alam maya !  Sambil2 tu bertukar-tukar pandangan,saling support antara satu sama lain ! ".

4th) Tag 5 kawan atau lebih untuk join giveaway nih..

10 List friend Eyda nak ajak join giveaway best nih !

 Ainniah.Com

 Ms. Kejupenyet

 Kak Gojes

 Eina Md Ali

 MiaLiana

 Nadiah Suhaidi

 Miss Dae

 Aeinna Musa

 Ibu Noey

 Cekgu Norazimah 

Tempoh Contest : 8/9/2015 - 8/10/2015

Hadiah Menarik Menanti Anda !

RM200

Macam mana nak menang ?

Entry yang menarik dan Traffic Sources yang paling banyak

&

make sure follow syarat wajib di atas tu..hehehe..and may the best wins..apa tunggu lagi ? #kipidap #dongibab gaiss and girlls..

Set Menyusu Shaklee Yang Mana Sesuai Dengan Anda

Antara Testimoni Pengguna Set Menyusu Shaklee

Alhamdulillah, Set Menyusu Shaklee semakin mendapat sambutan ramai dari ibu-ibu menyusu. Bukan sahaja ibu yang mempunyai masalah penyusuan, tetapi ramai juga ibu yang mahukan anaknya mendapat nutrisi sempurna, turut mengambil set ini.

Terdapat 4 jenis cadangan set menyusu yang boleh disesuaikan mengikut pilihan dan bajet anda, dan ramai yang keliru mana satu yang paling sesuai untuknya. Untuk itu, Eyda akan cuba perincikan untuk anda ya :)


1) Set Menyusu Shaklee (Pilihan 1)





VITA-LEA
VITA-C / CHEWABLE VITA C
B-COMPLEX
ALFALFA COMPLEX


** Boleh ADD ON ESP (Protein)


 >> Mengandungi Vitamin B, vitamin C, multivitamin(Vitalea) dan Alfalfa Complex

 >> Sesuai untuk ibu yang tidak mempunyai masalah penyusuan

>> Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu

>> Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat

>> Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema, set ini dapat membantu

>> Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan Alfalfa.Kesan yang dialami berbeza mengikut sistem badan masing-masing.




2) Set Menyusu Shaklee (Pilihan 2)




B-COMPLEX
VITA C / CHEWABLE VITA C
VITA-LEA
OSTEMATRIX


** Boleh ADD ON ESP (Protein)


 >> Mengandungi Vitamin B, vitamin C, multivitamin dan kalsium.

>> Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS) .

>> Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.

>> Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu, kerana kalsium shaklee mempunyai kandungan kalsium harian yang diperlukan oleh tubuh badan .

>> Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.

>> Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil.




3) Set Menyusu Shaklee (Pilihan 3)





VITA-C / CHEWABLE VITA C
VITA-LEA
B-COMPLEX
ALFALFA COMPLEX
OSTEMATRIX


** Boleh ADD ON ESP (Protein)


>> Mengandungi Vitamin B, vitamin C, multivitamin(Vitalea), kalsium (Ostematrix) dan Alfalfa Complex

>> Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS).

>> Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat .

>> Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu, kerana kalsium Shaklee mempunyai kandungan kalsium harian yang diperlukan oleh tubuh badan .

>> Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.

>> Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walaupun kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta membantu pembentukan gigi si kecil.

>> Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan .

>> Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema, set ini dapat membantu .

>> Set ini memberi kesan yang lebih cepat berbanding dua set di atas kerana Alfalfa Complex dan Kalsium(Ostematrix) bertindak sebagai milkbooster.


4) Set Menyusu Shaklee (Pilihan 4)





ESP (Energizing Soy Protein)
ALFALFA COMPLEX
B-COMPLEX
VITA-LEA
VITA-C / CHEWABLE VITA C
OSTEMATRIX



>> Mengandungi SET 2, kalsium (Ostematrix) dan ESP.

>> Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan .

>> Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walaupun telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari.Maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

>> Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit,atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak .

>> Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat .

>> Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama-sama tips yang Eyda bagi, insyaAllah boleh :) .




Penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu haruslah kuat berusaha dan ada keinginan untuk menyusukan bayi anda .


Menyusukan anak bukan perkara susah dan tak semudah yang disangka. Perjalanan yang panjang ini menuntut ibu pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat.


Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat?


Keperluan Nutrisi Ibu Hamil,Menyusu


Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Dan pada pandangan Eyda supplement sangatlah mebantu agar tumbesaran anak berkembang dengan baik, dan anak sentiasa sihat.


Pilihan di tangan anda, jika ibu-ibu yang memberi susu tepung sanggup berhabisan membeli susu mahal untuk memastikan anaknya mendapat yang terbaik, mengapa kita yang menyusukan badan, sangat berkira untuk mngambil pemakanan sihat?


Disini Eyda sertakan ayat yang dipetik dalam sebuah hadis, mudah-mudahan memberi semangat kepada semua ibu di luar sana..



 Jika seorang wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 tahun setengah, maka malaikat di langit khabarkan berita bahawa syurga WAJIB baginya.




MasyaAllah..bertuah kita orang perempuan ni kan?Allahuakbar..Maka tiada alasan lagi kalau ada ibu-ibu diluar sana yang memang sengaja taknak menyusu badan baby anda.Sesungguhnya anda adalah golongan yang rugi ! Ayuh kita hidupkan misi menyusu baby secara eksklusif !


Sekiranya anda berminat nak dapatkan mana-mana Set Menyusu Shaklee mengikut bajet dan keperluan anda boleh hubungi Eyda okey !


 
Images by Freepik