Sunday, 15 November 2015

TANDA BAYI BERSEDIA UNTUK MEMULAKAN SOLID FOOD




TANDA BAYI BERSEDIA UNTUK MEMULAKAN SOLID FOOD

Bayi juga akan menunjukkan tanda kesediaan untuk menerima makanan pelengkap melalui tanda berikut iaitu;-

👶🏻Boleh duduk dengan sedikit sokongan atau tanpa sokongan dan dapat mengawal kepalanya sendiri.

👶🏻Cepat lapar, meminta susu walaupun selepas diberikan susu ibu atau kerap menyusu.

👶🏻Boleh mengawal lidahnya dengan baik.

👶🏻Mula mengunyah atau menggerakkan mulutnya ke atas ke bawah seperti mengunyah.

👶🏻Gemar memasukkan benda ke dalam mulutnya.

👶🏻Menunjukkan minat kepada makanan yang anda makan, seperti cuba merampas makanan atau membuka mulutnya.


Perhatikan bayi anda, jika si manja menghampiri usia 6 bulan dan menunjukkan tanda-tanda di atas, ibu kena bersedia dengan menu solid food yang sedap dan berkhasiat sesuai dengan usia bayi.

Info ini dibawakan oleh
Mummyhealthyvitastore.blogspot.com

Like, Follow dan Share FB Kedai Vitamin Kelantan untuk mendapat info Parenting, Kesihatan & Vitamin terkini 💗



2 comments:

  1. Nice info eyda..ye bila da hujung2 anak 5 bulan, mesti tak sabar nak tengok ragam anak nak mula makan.

    nway eyda, fiefi ada tag eyda kat sini

    http://blogfiefi.blogspot.my/2015/11/1st-giveaway-by-mb.html

    jom meriahkan GA ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan 😊 ibu pula terlebih excited macam2 jenia puri nak buat kalau boleh hehe..

      In shaa Allah fiefi Eyda akan join.Terima kasih atas jemputan 😊

      Delete

 
Images by Freepik